QLAIRA tabletti, kalvopäällysteinen 1 x 28 fol
Reseptilääke

QLAIRA tabletti, kalvopäällysteinen 1 x 28 fol

Saatavuus ei ole taattu. Toimitusaika 2-4 arkipäivää, jos tukkuliike pystyy toimittamaan tuotetta.

13,61
Tilaa uutiskirje ja saat 15 % alennuksen normaalihintaisista tuotteista (ei koske lääkkeitä).
Vain kirjautuneet asiakkaat voivat tilata tämän tuotteen. Ole hyvä ja kirjaudu sisään tai rekisteröidy käyttäjäksi. Käytettävissä olevat toimitustavat: Länsikeskuksen apteekin noutolokero, Postin noutopisteet, Postin toimitus kotiovelle, Pikatoimitus kotiin Turussa, Postnord noutopisteet
Reseptilääke
Ei korvattava

Vaikuttava aine

estradioli, dienogesti

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Käyttö aloitetaan lääkärin ohjeen mukaan, yleensä kierron ensimmäisenä vuotopäivänä. Yksi tabletti joka päivä ilman taukoja.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit otetaan veden kanssa joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Ne otetaan päivyripakkauksen nuolen suunnassa myös kuukautisvuodon aikana. Kuukautiset alkavat yleensä, kun otetaan toinen tummanpunainen tabletti tai valkoisia tabletteja, eivätkä ne välttämättä ole päättyneet, kun uusi päivyripakkaus aloitetaan.

Tablettien ehkäisysuoja voi heikentyä, jos tabletin otto unohtuu. Myös oksentelu ja ripuli voivat heikentää tablettien ehkäisysuojaa. Pakkauksen käyttöohjeessa on tarkemmat ohjeet siitä, miten näissä tilanteissa toimitaan. Asiasta voi kysyä neuvoa myös lääkäriltä tai apteekista.

Vaikutustapa

Valmiste on yhdistelmäehkäisytabletti, joka sisältää estrogeenia ja keltarauhashormonia. Läpipainopakkauksen tabletit sisältävät eri määriä kahta hormonia (tummankeltaiset, keskipunaiset, vaaleankeltaiset ja tummanpunaiset) ja lisänä lumetabletit. Tabletit jäljittelevät luonnollista kuukautiskiertoa ja aikaansaavat elimistössä kolme erilaista hormonaalista vaihetta.

Tablettien sisältämät hormonit ehkäisevät munasolun hedelmöittymistä ja raskautta siten, että ne estävät munasolun irtoamisen munasarjasta eli ovulaation. Lisäksi aineet muuttavat kohdunkaulan limaa siten, että siittiöt pääsevät huonosti kulkemaan sen läpi.

Ehkäisytabletit eivät suojaa HIV-infektiolta (AIDS) eivätkä muilta sukupuolitaudeilta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä rintojen arkuutta, päänsärkyä, pahoinvointia, vatsakipuja, painonnousua, vuotohäiriöitä tai aknea. Jos ilmenee mielialamuutoksia tai masentuneisuutta, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin. Jos on taipumusta saada maksaläiskiä, käytön aikana tulee välttää aurinkoa ja solariumia.

Ehkäisytabletit voivat ensimmäisten kuukausien aikana aiheuttaa epäsäännöllistä, vähäistä verenvuotoa emättimestä kuukautisten välillä. Tablettien käyttöä jatketaan normaalisti. Tämä loppuu yleensä noin kolmessa kuukaudessa, kun elimistö on tottunut ehkäisytabletteihin. Jos epäsäännölliset vuodot jatkuvat, muuttuvat runsaiksi tai alkavat uudelleen, asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Kuukautiset voivat myös lyhentyä ja vuoto niukentua, mikä voi olla toivottavaakin. Jos kuukautiset jäävät tulematta kaksi kertaa peräkkäin, kannattaa varmistaa että ei ole raskaana.

Yhdistelmäehkäisytabletit lisäävät hieman veritulpan riskiä. Riski kasvaa käyttäjän iän myötä, ja tupakointi lisää verenkiertoon lliittyvien sairauksien riskiä. Lääkäri arvioi riskin suuruutta yksilöllisesti kunkin käyttäjän kohdalla haastattelun ja tutkimusten avulla ja suosittaa kullekin käyttäjälle sopivinta ehkäisytapaa.

Eräät lääkkeet saattavat heikentää tablettien ehkäisytehoa. Tämän vuoksi ehkäisytablettien käytöstä kannattaa kertoa aina lääkärissä ja apteekissa. 

Raskaus ja imetys

Ehkäisytabletteja ei saa käyttää raskauden aikana. Jos nainen tulee raskaaksi tablettien käytön aikana, niiden käyttö tulee lopettaa heti ja otetta yhteyttä hoitajaan tai lääkäriin.

Tabletteja ei yleensä suositella imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Tummankeltainen kalvopäällysteinen tabletti on pyöreä ja kaksoiskupera, ja sen toisella puolella on merkintä "DD" tasasivuisen kuusikulmion sisällä.

Keskipunainen kalvopäällysteinen tabletti on pyöreä ja kaksoiskupera, ja sen toisella puolella on merkintä "DJ" tasasivuisen kuusikulmion sisällä.

Vaaleankeltainen kalvopäällysteinen tabletti on pyöreä ja kaksoiskupera, ja sen toisella puolella on merkintä "DH" tasasivuisen kuusikulmion sisällä.

Tummanpunainen kalvopäällysteinen tabletti on pyöreä ja kaksoiskupera, ja sen toisella puolella on merkintä "DN" tasasivuisen kuusikulmion sisällä.

Valkoinen kalvopäällysteinen tabletti on pyöreä ja kaksoiskupera, ja sen toisella puolella on merkintä "DT" tasasivuisen kuusikulmion sisällä.

Selaa myös nämä tuoteryhmät: RASKAUDEN EHKÄISYYN TARKOITETUT LÄÄKKEET, RASKAUDEN EHKÄISYYN TARKOITETUT LÄÄKKEET
© 2024 Lääketietokeskus