Ajankohtainen D-vitamiini

D-vitamiini on elimistöllemme tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, jonka saaminen riittävinä määrinä pelkästään ruuasta voi olla haastavaa, sillä ainoastaan kalat sisältävät luonnostaan merkittäviä määriä D-vitamiinia. Moniin maito- ja kasvimaitopohjaisiin tuotteisiin on lisätty D-vitamiinia, mutta näiden käytöstä huolimatta ravintolisien käyttö on usein suositeltua riittävän D-vitamiinitason turvaamiseksi.

Kesäaikaan D-vitamiinia muodostuu iholla auringon UVB-säteilyn ansiosta, mutta suurimman osan vuodesta Suomen olosuhteissa aurinko paistaa liian matalalta D-vitamiinin muodostumista ajatellen. Lisäksi riittävän D-vitamiinimäärän saaminen auringonvalosta edellyttäisi runsasta oleilua auringossa päiväaikaan kasvojen ja käsivarsien ollessa alttiina auringon UV-säteilylle, mitä ei tietenkään suositella kohonneen ihosyöpäriskin takia. Vaikka kesäaikaan auringosta saataisiinkin riittäviä määriä D-vitamiinia, kestävät vitamiinivarastot elimistössä vain 1–2 kuukauden ajan.

Mikäli D-vitamiinia ei saada riittävästi, voi seurauksena olla heikentynyt vastustuskyky, lisääntynyt infektioriski sekä pitkään jatkuneessa puutostilassa luuston haurastuminen. Oman D-vitamiinitason voi mittauttaa verikokeella terveyskeskuksessa, yksityisellä laboratoriolla tai kotona tehtävällä pikatestillä. D-vitamiinin ylisaanti on harvinaista eikä yliannosta voi saada auringonvalon tai ruokavalion seurauksena.

D-vitamiinista on olemassa kahta eri muotoa, D2-vitamiini eli ergokalsiferoli sekä D3-vitamiini eli kolekalsiferoli. Näistä D3-vitamiini on paremmin imeytyvää, joten suurin osa D-vitamiinivalmisteista sisältää nimenomaan D3 muotoa. D2-vitamiini on luonnostaan kasviperäinen ja sitä saadaan hiivasta, sen sijaan D3 eristetään usein lampaanvillasta. Nykyisin ravintolisinä on kuitenkin saatavilla myös kasvipohjaisia D3-vitamiinivalmisteita, joiden D-vitamiini on eristetty jäkälästä.

Ajankohtaiset D-vitamiinin saantisuositukset löytyvät Ruokaviraston sivuilta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä Fineli -tietokannasta on helppo ja nopea tarkistaa eri ruoka-aineiden sisältämiä D-vitamiinimääriä.

Ympärivuotista D-vitamiinilisän käyttöä suositellaan:

  • Raskaana oleville
  • Alle 18-vuotiaille
  • Yli 75-vuotiaille
  • Kasvissyöjille sekä vegaaneille
  • Aikuisille, jotka eivät saa ruokavaliostaan riittävästä D-vitamiinia

Apteekkimme henkilökunta neuvoo mielellään sopivan tuotteen ja annoksen valinnassa. Keskustelethan D-vitamiinivalmisteen käytöstä ensin lääkärin kanssa, mikäli sairastat munuaisten vajaatoimintaa tai Crohnin tautia.

Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, imeytyy se paremmin rasvan kanssa otettuna. Parhaan imeytymisen takaamiseksi D-vitamiinilisä olisikin hyvä ottaa päivän suurimman aterian yhteydessä. D-vitamiinivalmisteista on saatavilla myös öljypohjaisia kapseleita, joiden sisältämä öljy parantaa D-vitamiinin imeytymistä.

Kirjoittaja:

ajankohtainen-d-vitamiini-800px

Minisun Drops D3-vitamiinitipat tuplapakkaus 2 x 10 ml
8,00 (1 l = 400,00 €)


Devisol Vege 20 mikrog 200 tablettia *
normaalihinta: 24,00 €
18,00 (1 kg = 750,00 €)
Säästät 25 %


D-vitamiini pikatesti kotitestaukseen 1 kpl
11,50


ajankohtainen-d-vitamiini1