D-vitamiini on elimistöllemme tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, jonka saaminen riittävinä määrinä pelkästään ruuasta voi olla haastavaa, sillä ainoastaan kalat sisältävät luonnostaan merkittäviä määriä D-vitamiinia. Moniin maito- ja kasvimaitopohjaisiin tuotteisiin on lisätty D-vitamiinia, mutta näiden käytöstä huolimatta ravintolisien käyttö on usein suositeltua riittävän D-vitamiinitason turvaamiseksi.
Suomessa D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon ansiosta merkittävästi vain kesäkuukausina. Nämä vitamiinivarastot kestävät elimistössä vain 1–2 kuukauden ajan.
Mikäli D-vitamiinia ei saada riittävästi, voi seurauksena olla heikentynyt vastustuskyky, lisääntynyt infektioriski sekä pitkään jatkuneessa puutostilassa luuston haurastuminen. Oman D-vitamiinitason voi mittauttaa verikokeella terveyskeskuksessa, yksityisellä laboratoriolla tai kotona tehtävällä pikatestillä.
D-vitamiinista on kahta eri muotoa, D2-vitamiini eli ergokalsiferoli sekä D3-vitamiini eli kolekalsiferoli. Näistä D3-vitamiini on paremmin imeytyvää, joten suurin osa D-vitamiinivalmisteista sisältää nimenomaan D3-muotoa. D2-vitamiini on luonnostaan kasviperäinen ja sitä saadaan hiivasta, sen sijaan D3-vitamiini eristetään usein lampaanvillasta. Nykyisin ravintolisinä on kuitenkin saatavilla myös kasvipohjaisia D3-vitamiinivalmisteita, joiden D-vitamiini on eristetty jäkälästä.
D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saantisuositus* on 10 mikrogrammaa niin lapsille kuin aikuisille. Yli 70-vuotiaille sekä myös nuoremmille, jotka eivät juuri ulkoile, suositus on 20 mikrogrammaa päivässä. Ajankohtaisista D-vitamiinin saantisuosituksista voit lukea Ruokaviraston sivuilta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä Fineli-tietokannasta on helppo ja nopea tarkistaa eri ruoka-aineiden sisältämiä D-vitamiinimääriä.
D-vitamiinilisän päivittäistä käyttöä ympäri vuoden suositellaan kaikille*:
Lisäksi tarpeen mukaan*:
Apteekkimme henkilökunta neuvoo mielellään sopivan tuotteen ja annoksen valinnassa. Keskustelethan D-vitamiinivalmisteen käytöstä ensin lääkärin kanssa, mikäli sairastat munuaisten vajaatoimintaa tai Crohnin tautia.
Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, imeytyy se paremmin rasvan kanssa otettuna. Parhaan imeytymisen takaamiseksi D-vitamiinilisä olisikin hyvä ottaa päivän suurimman aterian yhteydessä. D-vitamiinivalmisteista on saatavilla myös öljypohjaisia kapseleita, joiden sisältämä öljy parantaa D-vitamiinin imeytymistä.
*https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravintoaineet/d-vitamiini/
Muokkaaja: farmaseutti Suvi