Allergiat kesäjuhlissa

Allergiat kesäjuhlissa - Miten valmistaudut?

Kesä on ihanaa juhlien ja valmistujaisten aikaa. Kaunis kesäpäivä antaa mahdollisuuden juhlia ulkosalla nauttien hyvästä ruuasta, juomasta ja seurasta.

Juhlienjärjestäjän on kohteliasta huomioida juhlatarjoiluissa vieraiden ruoka-aineallergiat ja erityisruokavaliot sekä varmistaa, että jokaiselle juhlijalle löytyy sopivaa syötävää.  Monesti kutsussa onkin pyyntö ilmoittaa allergiat tiettyyn päivämäärään mennessä ja tätä pyyntöä on tärkeää noudattaa huolellisesti, sillä se helpottaa juhlienjärjestäjää. Toisaalta juhlijan, jolla on allergioita, on helpompi mennä juhlapaikalle, koska hän tietää, että voi nauttia tarjoiluista turvallisin mielin.

Ruoka-aineallergian aiheuttajia on monia ja allerginen reaktio voi syntyä  melkein mistä tahansa ruoasta, jonka sisältämälle aineelle henkilö herkistyy. Tavallisimpia ruoka-aineallergian aiheuttajia ovat:

  • pähkinä
  • kananmuna
  • soija
  • kala
  • äyriäiset

Allergiaoireet voivat vaihdella vähäisistä vakaviin reaktioihin.  Ruoka-allergian oireita ovat mm.

  • ihottuma,
  • huulten kutina
  • limakalvojen turvotus
  • suolisto-oireet
  • anafylaktinen reaktio

Ruoka-aineallergiaan tuotteet Länsikeskuksen apteekista ja Apteekkituotteet.fi-verkkoapteekista

Ruoka-aineallergian hoidossa tärkeintä on välttää ruoka-aineita, jotka aiheuttavat oireita. Vähäisiä oireita voi lääkitä itsehoitotuotteilla, kuten antihistamiinilla ja paikallisoireita voi hoitaa kortisonivoiteilla. Vakavien henkeä uhkaavien oireiden hoitoon käytetään tarvittaessa adrenaliinipistosta, johon tarvitaan lääkäriltä resepti.

Kesäjuhlat voivat olla haastavia myös siitepölyallergikolle, varsinkin, jos juhlat pidetään ulkona. Tällöin on juhlijan hyvä varata mukaan allergialääkettä.

Antihistamiinitabletin voi ottaa myös etukäteen, jos tietää, että isäntäperheen karvainen lemmikki aiheuttaa allergiaoireita. Lisäksi usein ulkojuhlissa illan hämärtyessä kiusana ovat hyttyset, joilta voi suojautua sopivalla, pitkällä vaatetuksella ja hyttyskarkotteilla.

Ikäviä hyttysten aiheuttamia kutisevia paukamia hoidetaan Etono-puikolla kortisonivoiteilla ja tarvittaessa myös antihistamiinitableteilla.

Mikäli itsehoidolla ei saada oireita hoidettua tai oireet ovat haastavia, suosittelemme kääntymään lääkärin puoleen.

Muista nauttia kesäjuhlista allergioista huolimatta!

Kirjoittaja: Farmaseutti Nina

Lääke
Etono 20 mg/g 5.7 g puikko
9,76 (1 kg = 1 952,00 €)


ItchAway Geeli 30 ml
normaalihinta: 5,80 €
4,95 (1 l = 165,00 €)
Säästät 15 %


Lääke
Histec 10 mg 10 tablettia
4,96 (1 kpl = 0,50 €)
Lääke
Kestox 20 mg 10 tablettia
9,49 (1 kpl = 0,95 €)
AllerVex Silmäsuihke 10 ml
23,00 (1 l = 2 300,00 €)


HyttysÄssä+ pumppusuihke 50 ml (lq)
12,00 (1 l = 240,00 €)


Tuotteet allergian oireiden hoitoon