B12-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jota elimistömme ei pysty tuottamaan itse, vaan se tulee saada ravinnosta. B12-vitamiinia esiintyy ainoastaan eläinkunnan tuotteissa, joten varsinkin kasvissyöjät ja vegaanit ovat alttiita B12-vitamiinin puutokselle. Tärkeimmät B12-vitamiinin lähteet ovat liha, maksa, maitotuotteet ja kala. Myös moniin kasvimaitopohjaisiin tuotteisiin, esimerkiksi kaura- ja soijamaitoihin on lisätty B12-vitamiinia.
Eri syistä johtuvat imeytymishäiriöt ovat yleisin syy B12-vitamiinitasojen laskuun. B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa muun muassa uupumusta, erilaisia neurologisia häiriöitä ja anemiaa. Koska B12-vitamiini varastoituu elimistöön, puutosoireet ilmenevät usein vasta pitkän ajan kuluttua. Vaikka varsinaista puutostilaa ei olisikaan, B12- vitamiinilisästä ei yleensä ole haittaa, koska ravintolisistä ja ruokavaliosta saatavalla B12-vitamiinilla ei saa aikaiseksi yliannostusta.
B12-vitamiinilisää suositellaan
- Eläinkunnan tuotteita niukasti käyttäville, kasvissyöjille ja vegaaneille
- Henkilöille, joilta puuttuu mahalaukku tai ohutsuolen loppuosa tai joilla on ravintoaineiden imeytymishäiriöitä
- Iäkkäille
- Henkilöille, jotka käyttävät metformiinia
- Henkilöille, jotka käyttävät mahahapon eritystä vähentäviä lääkkeitä
Kirjoittaja: farmaseutti Kata V.