Perheeseen tulee vauva

Uuden perheenjäsenen tuloon on hyvä varautua hankkimalla tiettyjä tarvikkeita ja apuvälineitä jo ennakkoon. Jokainen vauva tai lapsi on kuitenkin erilainen ja näin ollen kaikista tarvikkeista tai apuvälineistä ei ole apua kaikille. Tavallisimpia, lievempiä vaivoja ja oireita voi hyvin hoitaa kotona, mutta varsinkin hyvin pienten vauvojen ollessa kyseessä, on lääkäriin hyvä hakeutua matalallakin kynnyksellä.

Vauvan kotiapteekkiin on hyvä kuulua perustarvikkeista esimerkiksi kynsiviila tai vauvoille sopivat kynsisakset, kuumemittari, vanulaput, vanupuikot sekä herkälle iholle sopivat puhdistusliinat. Vauvoille suositellaan d-vitamiinilisää ympäri vuoden kahden viikon iästä alkaen.

Vauvan vatsaoireisiin

- Ilmaa pilkkovat lääkeainetipat
- Maitohappobakteerit tippamuotoisena, osassa myös d-vitamiini samassa

Vatsaongelmat ovat vauvalle hyvin yleisiä. Lääkäriin hyvä olla yhteydessä, mikäli vauvalla esiintyy kuumeista tai veristä ripulia tai jos mikään ei tunnu pysyvän sisällä.

Vauvan ihon hoitoon

- Vaippapepun hoitoon soveltuva tuote esim. sinkkivoide, ärsytykseen tarkoitettu suihke tai talkki
- Kosteuttava, hajusteeton perusvoide vauvan kuivalle iholle
- Hajusteeton perusvoide tai öljy päänahan karstan hoitoon

Vaippaihottumalta voi suojautua hoitamalla pepun ihoa säännöllisesti. Lääkäriin olisi hyvä hakeutua, jos vaippaihottuma ei parane kotihoidolla.

Flunssaan / tukkoisuuteen

- Merivesisuihke vauvalle tai keittosuolaliuos tippoina, kosteuttaa nenää ja helpottaa tukkoisuutta
- Niistin tai nenäimuri
- Kipu- ja kuumelääke suppoina tai nestemäisenä

Vauva ei osaa vielä hengittää suun kautta, joten nenän ja hengitysteiden pitäminen auki on tärkeää. Lääkäriin hyvä hakeutua, jos pienellä vauvalla on yskä tai kuumetta (38 astetta tai yli).

Lisäksi imettävälle äidille on hyvä olla varastossa nännivoidetta, rintakumeja ja liivinsuojia. Huomioitavaa myös, että kaikki lääkkeet, esimerkiksi osa särkylääkkeistä eivät sovi imetyksen aikana käytettäviksi.

Kirjoittaja:

Apteekki Imuniistin vauvoille
16,00


Ainu sinkkivoide 100 ml
5,10 (1 l = 51,00 €)


Physiomer Baby Mist nenähuuhde 115 ml
16,00 (1 l = 139,13 €)


BioGaia Drops + D3 10 ml
15,95 (1 l = 1 595,00 €)


Katso vauvalle sopivat tuotteet